parallax background

Soustřeďte se lépe s tímto mindfulness cvičením

Kolik minerálů najdeme ve stravě?
24. augusta 2018
cover_ preco sme zo spontnannych rozhodnuti stastnejsi
Prečo sme zo spontánnych rozhodnutí šťastnejší
26. októbra 2018
 

Znáte to. Občas místo užívání si přítomnosti se neustále zaobíráme chybami z minulosti či nejistou budoucností. Jak neztratit rovnováhu a být duchem přítomný v každém okamžiku?

 
 
Pomohou vám tato jednoduchá mindfulness cvičení. Stačí pár minut denně a postupně zlepšíte rovnováhu mezi hlavou a tělem.

6 mindfulness cvičení, které můžete vyzkoušet kdykoliv

 
 

Dýchání

Najděte si pohodlnou polohu a soustřeďte se na svůj dech po dobu jedné minuty. Dýchejte pomalu, každý nádech-výdech by měl trvat aspoň 6 sekund. Zaměřte se na to, jak váš dech vstupuje do těla a plní vás kyslíkem, a naopak, jak vychází ven a rozptyluje se do světa. Pokud jste si užívali tuto upokojující činnost, zkuste ji dělat o dvě-tři minutky déle a jste na dobré cestě k harmonické mysli.
 

Pozorování

Nenáročné ale efektivní cvičení, které vám pomůže vnímat zdánlivě jednoduché prvky přírody v jejich hlubším smyslu. Vyberte si jeden přírodní objekt, například květ, list, jablko nebo i mouchu či mrak na obloze. Zahleďte se na něj tak, jako byste ho viděli poprvé, zkoumejte každý aspekt a zamýšlejte se nad jejich významem v přírodě.
 

Uvědomění si činností

Toto cvičení je navržené tak, abychom uměli ocenit hloubku a význam každodenních úkolů a výsledky, které pomocí nich dosáhneme. Buďte například vděční při zapínání počítače za to, že vám tak ulehčuje práci a život. Nebo si při vůni jídla na chvíli zastavte a uvědomte si, jak jste šťastní, že máte možnost jíst tak dobré jídlo, o které se navíc můžete podělit s přáteli. Stačí jen nevnímat všechny činnosti jako autopilot, ale pochopit, že i banální věci vám přinášejí do života blaho.
 

Poslouchání hudby

Poslouchání hudby je dobré na to, abyste se naučili vyhýbat předsudkům. Vyberte si píseň, kterou jste ještě nikdy neslyšeli – nesuďte píseň podle žánru, zpěváka ani názvu. I když se vám zpočátku možná nelíbí, ponořte se do ní hlouběji a prociťte její kompozici. Oddělte si v hlavě jednotlivé zvuky, poslouchejte dynamiku každého nástroje a užívejte si tóny, které vaše uši dosud neslyšely.
 

Vyjádření vděčnosti

Poslední nicméně zajímavá úloha. Všimněte si během dne 5 všedních věcí, které by si zasloužily trochu pozornosti, ale vždy zůstaly nepovšimnuté. Například, když vám pošťák donese balík, konvice ohřeje vodu na kávu, ucítíte vůni květin v parku... Na konci dne je sepište a zamyslete se nad tím, jaký den byste měli bez nich.
 
Stačí tak málo k tomu, abyste se cítili lepší. Co takhle zkusit aspoň jedno cvičení ještě dnes s douškem Gemerky?