parallax background

Tohle mindfulness cvičení vám pomůže cítit se vyrovnaně

Ako dobre zvládaš stres?
8. mája 2018
5 jogínských pozic pro začátečníky, které vám dodají energii v pondělí ráno
4. júna 2018
 

Na mindfulness cvičení nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí vám chvilka pro sebe a trochu místa, například pohodlné křeslo.

Meditace je psychology uznávaná a vědecky popsaná metoda. Pomáhá nám snáze zvládat deprese, úzkost i stres. Mnoho lidí, když ji zkusí poprvé, má pocit, že jejich mysl je příliš roztěkaná, a že to prostě na ně nefunguje.

Věřte nám, chce to cvik. Ani maratón nezaběhnete napoprvé. Stejně tak po prvním mindfulness cvičení nebudete hned pozitivní a nad věcí. Velmi důležitá věc, kterou jsme se při cvičení naší vnímavosti naučili, je, že něco akceptovat neznamená ztotožnit se s tím. Nemusíme souhlasit s tím, co se okolo nás děje, můžeme ale přijmout, že se to děje. A to je první krok k tomu, abychom lépe zvládali každodenní stres.

 

Nejdřív si najděte pohodlné místo na sezení: v křesle, na koberci, kdekoliv, kde se cítíte komfortně. Důležité je se posadit rovně a pohodlně – nekřivit si páteř, protože zbytečné napětí bude rušit vaše soustředění. Ať už vám vyhovuje turecký sed, pozice lotosového květu nebo sezení na židli, posaďte se, jak je vám přirozené. Narovnejte se, nadýchněte a můžete začít. :)

Zavřete oči. Všimněte si, jak dýcháte. Toto vám budeme radit často, je to základ všech mindfulness cvičení. Dýchejte přirozeně, všímejte si, jak se vám zdvihá hruď nebo břicho. Nádech, výdech. Když začnete přemýšlet nad něčím jiným, nic se neděje. Přijměte fakt, že vaše mysl je rozlétaná, a znova obraťte svoji pozornost k dýchání.

Po chvíli se začněte soustředit na svoje myšlenky. Přemýšlejte soustředěně. Kde bloudí vaše mysl? Přehráváte si dokola situaci, která vás rozrušila? Chcete změnit něco z minulosti? Přemýšlíte nad prací? Strachujete se o své blízké?

 

Teď přijde ta těžší část. Zkuste tyto myšlenky akceptovat. Opakujete – neznamená to, že musíte souhlasit s tím, co se stalo, nebo s tím, co se děje. Přijměte, že se to stalo. Přijměte, jak se cítíte, nebo jaký máte na tuto situaci názor. Ze začátku to vůbec nemusí byť lehké a tak je to v pořádku. Cvikem se vše zlepšuje.

Během jedné meditace nemůžete vyhladit všechny svoje vrásky. Zkuste však přijmout aspoň něco. Potom se znova vraťte k soustředěnému dýchání. Když se vám myšlenky znovu rozlétnou, nezlobte se na sebe. Jednoduše znovu začněte vnímat svůj dech. Když budete cítit, že je ten správný moment, otevřete oči.

 
Cítíte skepsi, když čtete o meditaci? Chápeme. Západní psychologové jí však zkoumají už desítky roků a je běžnou součástí kognitivně-behaviorální terapie. V ní se lidé učí vyrovnat se situacemi, které se jim ještě nedávno zdály nezvládnutelné. Zkuste to a přesvědčte se sami :)