parallax background

5 jogínských pozic pro začátečníky, které vám dodají energii v pondělí ráno

Tohle mindfulness cvičení vám pomůže cítit se vyrovnaně
22. mája 2018
Těchto 5 signálů znamená, že vašemu tělu chybějí minerály
26. júna 2018
 

Zkuste si najít 10 minut a uvidíte, že nový týden začne o mnoho lépe.

Na těchto pět pozic nepotřebujete trenéra a jsou ideální na cvičení hned po probuzení. Pořádně se napijte, protože v noci se vaše tělo zbavuje vody, pusťte si náš Spotify playlist k józe, rozložte podložku a můžete začít.

 

Tadásana – Hora

Nejlepší pozice pro ranní cvičení je zároveň jedna z nejzákladnějších jógových pozic. Nedovolí vám znovu usnout, protože se cvičí vestoje.



Postavte se tak, abyste měli nohy od sebe na šířku pánve a špičky nohou směrovaly rovně dopředu, ramena nechte klesnout dolů a dívejte se rovně před sebe. Oči můžete mít klidně zavřené, důležitá je jen poloha hlavy. Dýchejte nosem, zhluboka a pomalu. Pozvolna začněte kroužit rameny dopředu a dozadu.


S posledním nádechem v této pozici zdvihněte ruce nad hlavu, lehce pokrčte nohy v kolenou a s výdechem se postupně skloňte do hlubokého předklonu. Teprve, když se dostanete do krajní polohy, kolena znovu propněte.

 

Marjariasana – Kočka

Klekněte si na podložku tak, abyste se jí dotýkali všemi čtyřmi končetinami. Kolena by přitom měla být přímo pod bedry. Nohy jsou od sebe opět na šířku pánve. Napnuté ruce se opírají pod rameny o dlaně, které směrují dopředu. Je důležité, aby dlaně byly položené celou plochou na podložce a proto roztáhněte prsty do široka.



S nádechem zvedněte hlavu nahoru a prohněte se v bedrech. Dívejte se přitom do bodu mezi obočí. Při výdechu naopak prohněte a zakulaťte páteř, břicho zatlačte co nejvíce dovnitř. Pohled směřuje do oblasti podbřišku. Po několika opakováních začněte cítit, jak vaše tělo splývá s dechem.

 

Adho Mukha Svanasana – Střecha

Z kočky můžete pozvolna přejít do pozice střechy. Dlaně necháte na původní pozici, propnete kolena a váhu přenesete na plosky chodidel. V případě potřeby upravte vzdálenost nohou a rukou. Odtlačujte se od rukou a snažte se došlápnout na celá chodidla. Záda jsou v této poloze rovná, nikoliv prohnutá a kostrč vytahujete nahoru.



Pokud nedokážete v pozici střechy úplně propnout kolena, vůbec to nevadí. Klidně je můžete mít pokrčené a střídavě je propínat.

Krční páteř je v této poloze uvolněná, hlava je v pokračování páteře, pohled směřuje mezi dlaně. Uvědomujte si svůj dech a relaxujte.

 

Baddha Konasana – Motýl

Ranní cvičení můžete zakončit motýlem, který je pro člověka velmi přirozený, i když o józe nikdy neslyšel. Sedněte si na podložku, uvolníte hýždě a nohy dejte před tělem k sobě, tak aby se paty dotýkaly. Vnitřní hrany chodidel chyťte rukama a otevřete je jako knihu.



Když se v této poloze ještě překloníte a položíte lokty na vnitřní stranu kolen, můžete si jemných zatlačením otevírat pánev. Opět uvolněte hlavu, klidně dýchejte a chvíli takto vydržte.

 

Nakonec se posaďte do jakékoliv pozice, která je vám příjemná – lotos, poloviční lotos, turecký sed, sed na patách. Alespoň minutu si se zavřenýma očima uvědomujte, jak krásné ráno právě prožíváte.

Za pár minut se podle potřeby napijte a užijte si skvělý den.

Děkujeme Andree Špronglové a portálu cvicte.sk za znázornění cviků. 😊