parallax background

Těchto 5 signálů znamená, že vašemu tělu chybějí minerály

5 jogínských pozic pro začátečníky, které vám dodají energii v pondělí ráno
4. júna 2018
TEDx přednáška, která vám přesně vysvětlí, proč je dobré trénovat mindfulness
5. júla 2018
 

Zkuste pochopit svoje tělo a zjistit, co vám některými změnami chce vlastně říct, a jaké živiny potřebuje.

Žijeme v hektickém světě. Přiznejme si, že někdy nás každodenní povinnosti a starosti pohltí natolik, že starost o svoje tělo odsuneme do pozadí. Občas si nedáváme pozor na výživovou hodnotu jídel, nepřijímáme dost vitamínů z ovoce a zeleniny a dostatečně nedodržujeme pitný režim. A když se k tomu přidá ještě stres, není divu, že tělo vysílá prosby o pomoc.

 

Které minerály potřebujeme nejvíc?

Jak uvádí prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. pro časopis SME, minerální látky tvoří zhruba 4 procenta váhy lidského těla. Možná se to ani nezdá, ale sehrávají zásadní úlohu pro zdravé fungovaní těla, jeho enzymů a hormonů. Ale které jsou pro nás ty zásadní? Minerály se dají jednoduše rozdělit na dvě skupiny – makroelementy a mikroelementy.

Makroelementy jsou ty minerální látky, které potřebujeme ve větších denních dávkách (cca 300 mg), nejvýznamnější jsou vápník, magnézium a draslík. Jako mikroelementy se označují minerály, které tělu stačí v malých dávkách (do 100mg), například železo, zinek, mangan či křemík.

Minerály tedy plní více funkcí a, když v těle chybí, začne tělo čerpat živiny z náhradních zdrojů, aby mohlo správně fungovat. Tento stav má tyto nejběžnější projevy:

 
1.

Křeče svalstva nebo brnění v končetinách

Časté křeče svalů, ať již přes den nebo v noci, jsou velmi častým příznakem nedostatku draslíku, magnézia, případně i vápníku. Kromě svalových křečí mohou mít nízké hladiny těchto minerálů negativní vliv i na vaše nervová zakončení. Mohou způsobit také opakované mravenčení nebo necitlivost v rukou a nohou. Pro zvýšení draslíku v těle je potřebné pravidelně konzumovat listovou zeleninu například kapustu nebo špenát. Draslík spolu s magnéziem najdete také ve švestkách, meruňkách a červené řepě.

 
2.

Křehké nehty, suchá pokožka a žloutnutí zubů

Když má tělo málo vápníku, sáhne do svých rezerv v kostech a zubech. Následuje i kůže – ta nedostatek vápníku signalizuje suchou pokožkou. Při nedostatku vápníku se snadno lámou i nehty. Nejlepšími zdroji vápníku jsou ovocné šťávy a mléko. Další potraviny bohaté na vápník jsou brokolice, mák, ovesné vločky, fazole nebo ořechy a v neposlední řadě i minerální vody. Pitím minerální vody Gemerka vápník doplníte tím nejpřirozenějším způsobem, protože spolu s magnéziem se v lahvi nachází v optimálním poměru 3:1 (Ca:Mg).

 
3.

Špatný spánek, migrény a poruchy koncentrace

Když začnete najednou hůře spát, často se budíte, trpíte nespavostí, jednou z příčin může být právě chybějící magnézium. Tento minerál totiž pomáhá k uvolnění těla a mysli a klidnému spánku. Nemluvě o možných nočních křečích, které sladkým snům vůbec nepomohou. Kromě těchto příznaků často poukazuje na nedostatek magnézia i nadměrná únava, slabost a neschopnost dlouhého soustředění. Mezi potraviny bohaté na magnézium patří všechny druhy oříšků a semen jako jsou lněná a slunečnicová semínka nebo mandle. I v tomto případě je vhodné dodržovat pitný režim, z minerální vody se totiž do těla vstřebává téměř 60% magnézia, přičemž ze stravy jen 30-40%.

 
4.

Bledost a dušnost

Bledá pokožka tváře i dolních očních víček je běžným příznakem nedostatku železa. Tento minerál totiž spolupracuje na tvorbě hemoglobinu, který červeným krvinkám dodává červenou barvu. Nízká hladina železa proto způsobuje i světlejší barvu krve a v důsledku toho pokožka může ztratit svoji zdravou, růžovou barvu. Tyto příznaky se mohou objevit kdekoliv na těle – například na tváři, dásních, rtech, očních víčkách nebo dokonce na nehtech.

Pokud se často zadýcháváte i při běžných denních činnostech, které vás předtím nijak nezatěžovaly – chůze, výstup do schodů nebo trénink – na vině může být rovněž chybějící železo. Opět za to může hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do buněk. Bez dostatku železa se svaly unaví rychleji i při běžných činnostech a frekvence vašich nádechů se zvýší, aby tělo získalo dostatek kyslíku. Jezte červené maso, špenát, kapustu nebo sušené ovoce - například rozinky a meruňky.

 
5.

Řídnutí vlasů

Nedostatek zinku a je často ignorovanou příčinou řídnutí a vypadávání vlasů. Přínosy zinku pro vlasy zahrnují podporu množení buněk, růst tkání a opravu těch poškozených. Zinek také udržuje maz ve vylučovacích žlázách, které jsou propojené na vaše zdravé vlasové folikuly, a tak snižují šanci na jejich vypadnutí. Pokud ho chceme přijímat z potravy, doslova zinkem nabité jsou ústřice, kraby a humři. Z domácích potravin jsou to luštěniny, červené maso a drůbež nebo ořechy.

 
Je to jednoduché. Stačí jen svému tělu porozumět, dát mu to, co potřebuje a určitě se vám za to odmění. Pitím minerální vody Gemerka doplníte důležité minerály přirozeným způsobem, a tak neztratíte rovnováhu, budete se cítit svěží a pociťovat méně únavy.